Expeditie Limburg
Expeditie Limburg Head
 

De gouden Peelhelm

Een mysterie. Zeventien honderd jaar oud. Vijftig generaties overgeleverd.

De Gouden Peelhelm is een documentaire over de Romeinse helm die 1.700 jaar geleden in de Peel, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, is terechtgekomen. De helm werd honderd jaar geleden teruggevonden door de arme turfsteker Gebbel Smolenaars. Tegenwoordig behoort de helm tot de topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

In de loop der tijd hebben zich tal van mythen rondom de helm gevormd. Is de Romeinse officier aan wie de helm toebehoorde, verongelukt? Heeft hij zijn bezittingen aan het eind van zijn diensttijd als dank aan de goden geofferd? Of is hij beroofd en vermoord…?

De productie kwam mede tot stand dankzij participatie van Provincie Noord-Brabant, BV Limburg, L1 Televisie, Rijksmuseum van Oudheden, Limburgs Museum, Streekmuseum 't Land van Peel en Maas, Toverland, Bohaco, SNS Reaalfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Peel en Maas, Gemeente Horst aan de Maas, Gemeente Asten, Gemeente Nederweert, Rabobank Peel en Maas, Hazenberg Archeologie, BAAC onderzoeks- en adviesbureau, Lions Club, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Staatsbosbeheer - bezoekerscentrum Mijl op Zeven.

Bekijk video Bekijk een fragment

Bezoek de website www.peelhelm.eu


(partners)
Provincie Brabant Gemeente Venlo Lans van Peel en Maas Gemeente Peel en Maas Limburgs Museum RMO BV Limburg
Hazenberg Archeologie Bohaco Prins Bernhard Cultuurfonds Toverland Rabobank BAAC L1

Mosasaurusfilm
 
© 2008-2013 Mosasaurusfilm